ANAK

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα
Από το Blogger.

ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΒΡΟΥ 2015-16

ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟΥ
Join over 500 Followers

e-mail:tasportisthrakis@mail.com

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Ο ΕΒΡΟΣ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟΝ ΑΡΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ptha

ptha
Η ιστοσελίδα Thrakiotis.com απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό το οποίο έχει σαν κοινό παρονομαστή την αγάπη του για τη Θράκη τον αθλητισμό τον πολιτισμό . Με συνεχώς αυξανόμενο αριθμό επισκεπτών και καθημερινή ενημέρωση αποκτήσαμε να έχουμε ένα σταθερό κοινό από Θρακιώτες και όχι μόνο. Για επικοινωνία: pthrakiotis@gmail.com

Η λίστα ιστολογίων μου

spor thraki TV 2

Σ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ

TV SPOR THRAKI 1

Σ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ
Our site is at APN Greece Directory Σ Σ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Home » , » Μάγεψε μικρούς και μεγάλους ο Ν.Λυγερός- Εμπλουτισμός νοητικών σκακιστικών σχημάτων μέσο σκακιέρων καινοτομίας

Μάγεψε μικρούς και μεγάλους ο Ν.Λυγερός- Εμπλουτισμός νοητικών σκακιστικών σχημάτων μέσο σκακιέρων καινοτομίας

Μάγεψε μικρούς και μεγάλους ο Ν.Λυγερός στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του Σκακιστικού Τμήματος του Εθνικού Αλεξανδρούπολης, την Δευτέρα 11 Απριλίου 2016.
Ο Στρατηγικός Σύμβουλος, καθηγητής Γεωστρατηγικής και Τοποστρατηγικής έδωσε την μοναδική δυνατότητα στους σκακιστές μας να αντιληφθούν πως λειτουργούν τα κομμάτια με αλλαγή σκακιέρας, μετατρέποντας το σκάκι-άθλημα σε εργαλείο δημιουργικής ανάπτυξης.
 Μέσα από ένα ταξίδι στο χρόνο, παρουσίασε την κλασική σκακιέρα, την Βυζαντινή, την καστρική και την SER, αλλά και τους πεσσούς και το σχήμα τους κατά τους προηγούμενους αιώνες.


 Όπως λέει και ο ίδιος: «Με όλες αυτές τις σκακιέρες μπορούμε να αναδείξουμε την πλαστικότητα του εγκεφάλου, αφού αυτή μπορεί να εκφραστεί πιο ελεύθερα και πιο δημιουργικά.»


 Μετά την παρουσίαση όλοι έπαιξαν σκάκι στις καστρινές, βυζαντινές και σκακιέρες SER, με την καθοδήγηση του κ.Λυγερού.

 Ο έφορος του Σκακιστικού Τμήματος κ. Ηλίας Δόβρης απένειμε στον κ.Λυγερό τιμητική πλακέτα του Τμήματος, ευχαριστώντας τον για την σημαντική του προσφορά στο σκάκι της Αλεξανδρούπολης.

 Η Παρουσίαση
 Καστρική σκακιέρα:
«Αν και η καστρική σκακιέρα έχει ήδη μερικούς αιώνες ύπαρξης, η καινοτομία της συνεχίζει να συναρπάζει όσους έχουν στρατηγική και σκακιστική σκέψη. Η καστρική σκακιέρα με τους τέσσερις παίκτες που λειτουργούν ως ζευγάρια, έρχεται να εμπλουτίσει το κλασικό παίγνιο και να εισάγει νέα νοητικά σχήματα.
 Με τις δύο ομάδες που μπορούν να τοποθετηθούν αντικριστά ή δίπλα δίπλα, αμέσως καταλαβαίνουμε ότι η σειρά στους παίκτες της ίδιας ομάδας αποκτά όχι μόνο νόημα αλλά και μεγάλη σημασία, διότι θα στηρίξει, υποστηρίξει ή βλάψει τη λειτουργικότητα της ομάδας απέναντι στην άλλη.
Αυτό είναι βέβαια ένα καινούριο φαινόμενο για τη σκακιστική παραδοσιακή σκέψη
. Έχει επίσης και τη δυνατότητα των κάστρων, όπως το λέει και η ετυμολογία της, που παίζουν ένα καθοριστικό ρόλο για τα συστήματα της άμυνας.
Διότι ο χώρος αυτός είναι αυτόνομος, δίχως να είναι ανεξάρτητος και ασυμμετρικός ως προς την πρόσβαση λόγω της πύλης.
 Κατά συνέπεια η καστρική σκακιέρα έχει στοιχεία πολιορκητικής, που ενισχύουν τη στρατηγική σκέψη, αφού στο κλασικό σκάκι αξιοποιούμε μόνο τις τέσσερις γωνιές.»

 Βυζαντινή σκακιέρα:
«Η συμβολή της βυζαντινής σκακιέρας μέσω της μοντέρνας προσέγγισης, στο εκπαιδευτικό σκάκι δεν προέρχεται μόνο από την αναβίωση ενός παιγνίου μετά από αιώνες, αλλά και από δομικά χαρακτηριστικά που επιτρέπουν την διευκρίνιση και την έρευνα της σκακιστικής σκέψης. Ας εξετάσουμε λοιπόν μερικά παραδείγματα για να αναδείξουμε μερικές ιδιότητες.
 Ένα από τα βασικά στοιχεία στο σκάκι είναι το θέμα της σχετικής αξίας των κομματιών στο σκάκι. Με τη βυζαντινή σκακιέρα, οι ευθείες που μετατρέπονται σε κύκλους δίνουν μεγαλύτερη δύναμη στα κομμάτια της βασίλισσας και των πύργων, έτσι αυτά είναι αναβαθμισμένα.
 Ταυτόχρονα ενώ ο ίππος και ο αξιωματικός έχουν μικρότερη σχετική αξία, η πολυπλοκότητα των κινήσεών τους, επιτρέπει σ’ αυτόν που τα διαχειρίζεται σωστά να είναι πολύ επικίνδυνος σε μια σχετικά γεμάτη σκακιέρα.
 Αυτό έχει μεγάλη σημασία για την ανάπτυξη της σκέψης των μικρών ανθρώπων, αφού οι απλές διαγώνιες και οι κινήσεις γόμα εμπλουτίζονται και τους διδάσκουν να διαχειρίζονται πολυπλοκότερα δεδομένα πάνω στη σκακιέρα, αλλά επίσης να αντιληφθούν χειροπιαστά πλέον πόσο σημαντικό είναι για το κλασικό σκάκι να στέκεται κανείς σωστά, για να βλέπει καλά τις διαγώνιες των αξιωματικών για να μην έχει το πρόβλημα της παράλλαξης, αλλά βέβαια και πιο ψηλά για να βλέπει ορθά χωρίς το πρόβλημα του ορίζοντα, όταν υπάρχουν ίπποι πάνω στη σκακιέρα.
Με αυτόν τον τρόπο η βυζαντινή σκακιέρα μετατρέπεται και σε διδακτικό εργαλείο για την ανάπτυξη της σκέψης των μικρών ανθρώπων.»

 Σκακιέρα SER:
«Η σκακιέρα Sierpinski-Einstein-Rosen είναι μια επινόηση που προσφέρει στη σκακιστική και μαθηματική σκέψη την ικανότητα να διαχειριστεί ένα χώρο με δύο διαστάσεις, αλλά με πολλαπλούς χρόνους λόγω του κεντρικού εμποδίου και ταυτόχρονα της υπερκίνησης που επιτρέπουν τα γαλάζια τετράγωνα.
Με αυτόν τον τρόπο και λόγω της πρόσθεσης κομματιών, ενώ κατά τα άλλα διατηρούμε τους ίδιους σκακιστικούς κανόνες έχουμε ένα παίγνιο όχι μόνο πιο πολύπλοκο, αλλά και πιο δημιουργικό όσον αφορά στις μελέτες και τα ματ. Έτσι η νοημοσύνη και η πλαστικότητα του εγκεφάλου είναι άκρως απαραίτητες.
Η σκακιέρα SER είναι ιδανική για όσους ξέρουν να ξεπερνούν τα δύσκολα εμπόδια.»







  tasportisthrakis@gmail.com
Διαβάστηκε

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου